Relatietherapie


Bij Psychologie Maastricht is de visie dat relatietherapie er in het begin op gericht is om te onderzoeken of jullie samen verder willen en kunnen. Als dat het geval is ga ik met jullie op zoek naar de knelpunten en vervolgens naar de middenweg waar ik jullie weer samen kan brengen.
Vaak kan er al veel verbeteren door te leren om goed te communiceren. Ook het vergroten van de intimiteit kan jullie weer dichter naar elkaar brengen. Nadat we alles in kaart gebracht hebben begin ik meestal met het vergroten van de acceptatie en tolerantie richting elkaar. Dit ontstaat door elkaar beter te begrijpen en in elkaar te kunnen inleven.

Omdat de irritaties vaak al erg hoog zitten wanneer koppels zich aanmelden, helpt dit om meer ruimte te creëren voor de ander en meer te kunnen kijken naar het positieve dan alleen nog maar het negatieve te zien. Doordat er dan meer begrip is kunnen we daarna werken aan het onderzoeken welke behoeftes ieder heeft op dit moment in de relatie. Behoeftes kunnen namelijk veranderen over tijd en door invloed van allerlei omstandigheden.

Daarom is het belangrijk om hier regelmatig het gesprek met elkaar over aan te gaan zodat jullie weten wat voor de ander belangrijk is. Vanuit de behoeftes gaan we werken aan positief gedrag waardoor de tevredenheid in de relatie meestal een stuk verbeterd. Verder leer ik jullie technieken om problemen op te lossen op een gezonde en prettige wijze en krijgen jullie meer inzicht in jullie patronen, gedrag en kracht. 

Als jullie besluiten niet meer samen verder te willen kan ik jullie helpen om op een goede manier afscheid te nemen van elkaar en de zaken goed te regelen. Wanneer er kinderen in het spel zijn, zal ik ook de stem van de kinderen op me nemen.

Als jullie uit elkaar gaan is deze relatietherapie toch altijd nuttig omdat de technieken die jullie hier leren ook voor andere soorten relaties toe te passen zijn, zoals vriendschap, familie, werk, enz. Daarnaast is het erg belangrijk als jullie samen kinderen hebben, dat jullie wel op een goede manier kunnen communiceren en elkaar kunnen begrijpen, zodat het voor jullie zelf en voor de kinderen zo soepel en prettig mogelijk is.

neem contact met mij op